Apa Fungsi Y-Strainer?

Share This Post

Dalam sistem paip, tujuan Strainer dipasang adalah untuk memerangkap pepejal2 dan serpihan2 yang terdapat dalam cecair atau gas.\

Ini kerana pepejal2 atau serpihan2 tersebut boleh merosakkan alat2 mekanikal seperti pump, valves, meters dan lain2 pada paip.

Sebagai contoh serpihan2 yang terdapat dalam cecair boleh merosakkan Impeller pada pump

Dengan adanya Strainer ni cecair atau gas yang melalui paip tersebut boleh dibersihkan dari pepejal2 atau serpihan2 tersebut.

Lalu mengurangkan kerosakan alat2 mekanikal yang terletak pada bahagian paip selepas Strainer tersebut.

Dipanggil Y-Strainer kerana ia berbentuk Y, di mana terdapat bahagian tapisan di antara inlet dan outlet Strainer yang melencong dari arah aliran.

Bahagian tapisan atau straining area ini biasanya terdapat wire mesh atau jaringan dawai berfungsi memerangkap serpihan2 pepejal dalam cecair.

Bila cecair atau gas lalu pada wire mesh tersebut, maka serpihan2 pepejal tidak dapat keluar melepasinya, hanya cecair atau gas sahaja

Jika dilihat pada hujung bahagian tapisan tersebut, terdapat bonnet yang boleh dibuka bertujuan untuk kerja pembersihan bagi membuang sampah2 pepejal dalam Strainer.

Cara untuk membersihkan adalah perlu tutup dahulu valves pada kedua2 belah Strainer, kemudian diikuti dengan membuka bonnet.

Pemilihan penapis perlulah betul, jika lubang2 penapis terlalu kecil maka boleh berlaku high pressure drop antara inlet dan outlet.Jika lubang2 penapis terlalu besar pula maka serpihan2 pepejal boleh terlepas lalu merosakkan alat2 mekanikal pada paip.

Kegunaan Y-Strainer sesuai untuk steam, cecair dan natural gas di mana keperluan proses adalah untuk memastikan aliran bersih dari pepejal2 atau serpihan2.

Contoh untuk aliran cecair biasanya terdapat pasir2 dan batu2.

– Nazmi Ismail –

https://nfdesignengineering.com.my

More To Explore

Autodesk Civil 3D

Ground Surface Model from Contour Lines in Civil 3D

Antara cara menghasilkan ground surface dalam Civil 3D adalah menggunakan contour lines. Step2 yang digunakan: 1. Masukkan drawing yang terdapat contour lines – command INSERT

Autodesk Civil 3D

Import Surface from Civil 3D to Revit

Civil 3D berfungsi untuk menyediakan permukaan tapak untuk lukisan Architecture dan Structure dalam Revit dengan sistem koordinat dan elevation tertentu. Proposed Site Surface dalam Civil

5 thoughts on “Apa Fungsi Y-Strainer?”

Comments are closed.

Verified by MonsterInsights