Apakah itu Scroll Compressor?

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Okay, pernah ke dengar ‘Scroll Compressor’?

Boleh stop kejap scroll fesbuk tu hehe, jom baca penerangan tentang scroll compressor dibawah ya…

Compressor adalah alat mekanikal berfungsi untuk memberi tekanan pada gas supaya boleh diangkut dalam paip.

Compressor terbahagi kepada dua iaitu Positive Displacement dan Dynamic.

Bawah kategori Positive Displacement Compressor ada Rotary dan Reciprocating.

Jadi scroll compressor duduk di bawah kategori Rotary Positive Displacement Compressor okay!

Scroll compressor terdiri daripada 2 komponen utama iaitu fixed scroll dan orbiting scroll.

Kedua2 komponen ini diacu menjadi bentuk lingkaran bulatan, nampak macam bentuk ubat nyamuk fumakila pun ada kan haha

Fixed scroll tidak bergerak, manakala orbiting scroll digerakkan secara orbit oleh ‘drive motor’ di sekitar fixed scroll di mana gerakan ini menyebabkan gas dari inlet disedut masuk.

Gas tersebut terperangkap dalam poket di antara dua scroll tersebut, di mana gerakan secara orbit oleh orbiting scroll tersebut membawa gas tersebut ke tengah lalu mengurangkan isipadu gas dan memampatkan gas tersebut.

Gas yang dimampatkan atau ditekankan tersebut tiba ke tengah dan keluar melalui discharge port.

Compressor ini juga antara compressor yang beroperasi dengan lebih senyap.

Scroll compressor ni banyak digunakan untuk refrigeration.

Digunakan untuk pendingin hawa, peti ais dan lain2 lagi.

Nazmi Ismail – Jurutera, Pengajar, Penulis

Online Course: https://nfdesignengineering.com.my/onlinecourses

More To Explore

BIM

Set Up Project North and True North in Revit

Salam sejahtera semua! Sesi perkongsian untuk Revit tutorial kali ini adalah tentang menetapkan kedudukan Project North dan True North anda menggunakan perisian Autodesk Revit. Project

Engineering

Fungsi ‘Baffle’ dalam Heat Exchanger

Panel berbentuk bulat dan ada lubang2 seperti dalam gambar diatas dipanggil Baffle. Baffle biasanya dipasang dalam dinding tangki ataupun process vessel. Selain didapati dalam tangki