Apakah itu Scroll Compressor?

Share This Post

Okay, pernah ke dengar ‘Scroll Compressor’?

Boleh stop kejap scroll fesbuk tu hehe, jom baca penerangan tentang scroll compressor dibawah ya…

Compressor adalah alat mekanikal berfungsi untuk memberi tekanan pada gas supaya boleh diangkut dalam paip.

Compressor terbahagi kepada dua iaitu Positive Displacement dan Dynamic.

Bawah kategori Positive Displacement Compressor ada Rotary dan Reciprocating.

Jadi scroll compressor duduk di bawah kategori Rotary Positive Displacement Compressor okay!

Scroll compressor terdiri daripada 2 komponen utama iaitu fixed scroll dan orbiting scroll.

Kedua2 komponen ini diacu menjadi bentuk lingkaran bulatan, nampak macam bentuk ubat nyamuk fumakila pun ada kan haha

Fixed scroll tidak bergerak, manakala orbiting scroll digerakkan secara orbit oleh ‘drive motor’ di sekitar fixed scroll di mana gerakan ini menyebabkan gas dari inlet disedut masuk.

Gas tersebut terperangkap dalam poket di antara dua scroll tersebut, di mana gerakan secara orbit oleh orbiting scroll tersebut membawa gas tersebut ke tengah lalu mengurangkan isipadu gas dan memampatkan gas tersebut.

Gas yang dimampatkan atau ditekankan tersebut tiba ke tengah dan keluar melalui discharge port.

Compressor ini juga antara compressor yang beroperasi dengan lebih senyap.

Scroll compressor ni banyak digunakan untuk refrigeration.

Digunakan untuk pendingin hawa, peti ais dan lain2 lagi.

Nazmi Ismail – Jurutera, Pengajar, Penulis

Online Course: https://nfdesignengineering.com.my/onlinecourses

More To Explore

Autodesk Civil 3D

Ground Surface Model from Contour Lines in Civil 3D

Antara cara menghasilkan ground surface dalam Civil 3D adalah menggunakan contour lines. Step2 yang digunakan: 1. Masukkan drawing yang terdapat contour lines – command INSERT

Autodesk Civil 3D

Import Surface from Civil 3D to Revit

Civil 3D berfungsi untuk menyediakan permukaan tapak untuk lukisan Architecture dan Structure dalam Revit dengan sistem koordinat dan elevation tertentu. Proposed Site Surface dalam Civil

Verified by MonsterInsights