Engineering

Fungsi ‘Baffle’ dalam Heat Exchanger

Panel berbentuk bulat dan ada lubang2 seperti dalam gambar diatas dipanggil Baffle. Baffle biasanya dipasang dalam dinding tangki ataupun process vessel. Selain didapati dalam tangki Heat Exchangers terutamanya Shell & Tube Type, baffle juga didapati dalam static mixers, agitators dan chemical reactors. Fungsi utama baffle dipasang dalam dinding tangki atau process vessel adalah untuk mengurangkan …

Fungsi ‘Baffle’ dalam Heat Exchanger Read More »

Apakah Itu Bitumen?

Bitumen banyak digunakan sebagai binder atau pengikat asphalt untuk pembinaan jalan, landasan, parking lot dan tempat pejalan kaki. Juga digunakan untuk industri membuat bumbung kerana ia memiliki kualiti kalis air yang menbantu bumbung berfungsi dengan baik. Okay, tahukah anda yang bitumen juga merupakan antara produk petroleum? Yes saya sebagai jurutera dalam bidang Oil & Gas …

Apakah Itu Bitumen? Read More »

Gas Turbine: Cara Berfungsi dan Jenis-jenisnya

‘Gas Turbine’ adalah sejenis ‘internal combustion engine’ yang menukarkan tenaga kimia menjadi tenaga mekanikal. Elemen2 utama pada Gas Turbine adalah Compressor, Combustor dan Turbine. Dalam istilah ‘thermodynamic’, proses dalam Gas Turbine dipanggil sebagai Brayton Cycle. Udara dan bahan api adalah 2 komponen utama yang diperlukan supaya Gas Turbine boleh beroperasi. Bahan api biasanya adalah gas …

Gas Turbine: Cara Berfungsi dan Jenis-jenisnya Read More »

Apakah itu Scroll Compressor?

Okay, pernah ke dengar ‘Scroll Compressor’? Boleh stop kejap scroll fesbuk tu hehe, jom baca penerangan tentang scroll compressor dibawah ya… Compressor adalah alat mekanikal berfungsi untuk memberi tekanan pada gas supaya boleh diangkut dalam paip. Compressor terbahagi kepada dua iaitu Positive Displacement dan Dynamic. Bawah kategori Positive Displacement Compressor ada Rotary dan Reciprocating. Jadi …

Apakah itu Scroll Compressor? Read More »

Positive Displacement Pump & Dynamic Pump

Pam adalah sejenis peralatan mekanikal yang digunakan untuk menggerakkan cecair dari satu titik ke titik yang lain dalam sistem paip. Dengan cara meningkatkan tenaga mekanikal pada cecair tersebut. Pam dipanggil sebagai ‘energy absorbing devices’ sebab tenaga dibekalkan padanya supaya ia boleh beroperasi. Pam memberikan tenaga pada cecair untuk meningkatkan tekanan cecair tersebut. Pam dikelaskan kepada …

Positive Displacement Pump & Dynamic Pump Read More »

3 Minyak Mentah Kualiti Terbaik Di Dunia

Pasti ramai yang tak tahu bahawa minyak mentah atau petroleum paling berkualiti di dunia terletak di Malaysia. Tapis Crude yang terletak di Malay Basin iaitu di perairan pantai timur semenanjung merupakan minyak mentah paling berkualiti di dunia. Kualiti minyak mentah secara asasnya diukur berdasarkan kepada: -kandungan sulfur -berat atau API Gravity Semakin rendah kandungan sulfur …

3 Minyak Mentah Kualiti Terbaik Di Dunia Read More »

Beza Oil Refinery Plant dan Petrochemical Plant

Oil Refinery Plant dan Petrochemical Plant berada dalam sektor ‘downstream’ untuk Industri Oil & Gas. Senang cerita dalam Malaysia ni terletak kat darat atau onshore. Oil Refinery Plant dalam bahasa melayu disebut sebagai Loji Penapisan Minyak manakala Petrochemical Plant disebut sebagai Loji Petrokimia. Jom saya nak share tentang perbezaan kedua2 Oil Refinery dan Petrochemical ni …

Beza Oil Refinery Plant dan Petrochemical Plant Read More »

Perbezaan Antara Civil Engineering dan Structural Engineering

Salam & Apa Khabar Semua. Blog kali ni saya nak share tentang Perbezaan Antara Civil Engineering dan Structural Engineering. Civil Engineering dan Structural Engineering adalah disiplin kejuruteraan yang terlibat dengan kerja2 evaluation, design, construction dan preservation untuk binaan atau struktur tersebut. Okay jom kita selusuri apakah itu Civil Engineering dan Structural Engineering ni. CIVIL ENGINEERING …

Perbezaan Antara Civil Engineering dan Structural Engineering Read More »

Apakah Itu SLD, Single Line Diagram?

Salam & Apa Khabar Semua. Blog kali ni saya nak share tentang lukisan electrical iaitu single line diagram. Single Line Diagram adalah rajah penting untuk semua kerja2 testing, service dan maintenance. Single Line Diagram adalah rajah ringkas mewakili sistem pendawaian elektrik 3-Fasa. SLD juga digunakan secara meluas dalam power flow studies. Gambar diatas menunjukkan power …

Apakah Itu SLD, Single Line Diagram? Read More »