NF Design & Engineering

Jom Kenali Command2 AutoCAD Untuk Drawing

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Salam & Apa Khabar Semua. Blog kali ni saya nak share tentang Command2 Asas AutoCAD Untuk Drawing.

Antara Command2 Asas AutoCAD untuk Drawing adalah:

  • Line – L
  • Polyline – PL
  • Circle – C
  • Arc – A
  • Rectangle – REC
  • Polygon – POL
  • Ellipse – EL
  • Hatch – H

Blog saya kali ni special sikit, sbb saya include tutorial video untuk setiap command2 drawing AutoCAD yang saya nak share pada anda ni okay!

Sebelum anda praktis AutoCAD ni, apakata anda download dulu software AutoCAD, boleh download free tau dari website Autodesk, jom tengok tutorial video dibawah.

Alright dah download software AutoCAD barulah anda boleh praktis command2 AutoCAD ni.

LINE – L

Line digunakan untuk buat garisan lurus dengan satu atau lebih segmen.

POLYLINE – PL

Polyline digunakan untuk buat garisan lurus atau lengkung dengan segmen2 yang combined antara satu sama lain.

CIRCLE – C

Circle digunakan untuk buat bentuk bulatan berdasarkan value radius atau diameter.

ARC – A

Arc digunakan untuk buat bentuk lengkung dengan 3 titik iaitu starting point, second point dan endpoint.

RECTANGLE – REC

Rectangle digunakan untuk buat bentuk segiempat berdasarkan dimension panjang x lebar.

POLYGON – POL

Polygon digunakan untuk buat bentuk yang terdiri daripada 3, 4, 5 atau lebih sisi seperti triangle, rectangle, pentagon, hexagon dll.

ELLIPSE – EL

Ellipse digunakan untuk buat bentuk bujur menggunakan paksi dan radius.

HATCH – H

Hatch digunakan untuk buat lorekan atau pattern dalam bentuk2 yang tertutup contohnya seperti dalam circle, rectangle, polygon dan lain2 bentuk yang enclosed.

Okay jadi saya sudah pun explain pada anda cara gunakan command2 asas drawing AutoCAD ni, jadi jom kita apply teknik2 drawing ni untuk buat lukisan Front atau Elevation View Rumah ya.

Jadi macam mana? ada faham ya dengan command2 drawing AutoCAD ni, sesuai untuk anda2 yang beginner baru nak guna AutoCAD ni. Jika berminat nak belajar lebih details lagi boleh langgan pakej online course AutoCAD 3 in 1 kami ya, paper roger.

Nazmi Ismail – Engineer, AutoCAD Trainer

Berminat nak belajar Online Course AutoCAD 2D, AutoCAD 3D dan Basic Inventor Modeling? Jom klik link dibawah 👇👇

More To Explore

Career Development

Welder, Pengenalan dan Skop Kerja

Salam & Apa Khabar Semua! Blog kali ni saya nak share Siapakah Itu Welder dan apa skop2 kerja mereka okay. Welder ni memang selalu jugak

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *