Pengalaman Jana Pendapatan RM300 Sehari Provide Servis Drafting Ketika Bergelar Student.

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kenalkan saya Nazmi, merupakan lepasan Sarjana Muda Kejuruteraan dan pernah berkhidmat sebagai engineer dan pelukis pelan dalam industri oil & gas.

Pada mulanya saya tak suka dengan software2 design macam AutoCAD ni, sbb masa tu saya tak pandai bab2 computer ni haha

Tapi bila dah start nak masuk final year degree, kesedaran tu mula ada untuk dalami ilmu AutoCAD ni. Maka saya dengan hati kering apply internship kat Petronas, dalam resume letak AutoCAD rating 8/10 haha😂😂

jeng jeng jeng, dapat pulak offer untuk intern kat Petronas, elaun Rm800 tu, kita pun accept la, and dia kata mmg nak intern yang tahu guna AutoCAD.

Kita pun apa lagi, dengan basic pun berterabur, 3 hari sebelum start intern kat Petronas tu la kerah otak, jiwa dan raga latih guna AutoCAD ni.

Alhamdulillah, ada pelukis pelan kat pejabat KLCC bawah tu sudi mengajar kita ilmu advance berkenaan AutoCAD ni. Adalah sumbangan sikit kat Petronas walaupun hanya secangkir kudrat.

Ditugaskan untuk buat pengiraan keluasan tapak setiap floor menara Petronas
Sekadar mengisi masa lapang yang ada, maklumlah intern hehe…
Present laporan internship dengan lecturer saya, Dr Rose dan supervisor saya Abdulaziz

Kemudian masuk universiti balik, otak bisnes saya ni mula mengeluarkan Business Model Canvas untuk saya provide servis drafting & personal coaching AutoCAD.

Sijil tamat latihan industri di Petronas selama 6 bulan

The best thing is masa student tengah rancak buat Final Year, Final Plant Design project, time ni la monetize skills AutoCAD saya, sampai dalam satu malam saya provide servis kepada 15 orang students.

For the first time saya provide coaching AutoCAD kat senior course saya haha, masa 2016

Haaa…itu yang sampai cecah income RM300 sebagai students dalam satu malam. Time tu saya caj murah je maklumlah student.

Practice make perfect, intern, masa final year project duk praktis je AutoCAD ni sampai lebam

Alhamdulillah software yang dahulunya saya cukup tak hingin nak belajar, sekarang banyak membantu saya untuk menjayakan servis2 dan training2 berkaitan design & engineering.

Moga bermanfaat perkongsian saya ni untuk anda semua. Thanks!

Nazmi Ismail
Autodesk Certified Professional: AutoCAD
Graduate Engineer BEM

Berminat nak belajar Online Course AutoCAD 2D, AutoCAD 3D dan Basic Inventor Modeling?? Jom klik link dibawah ya 👇👇

More To Explore

BIM

Set Up Project North and True North in Revit

Salam sejahtera semua! Sesi perkongsian untuk Revit tutorial kali ini adalah tentang menetapkan kedudukan Project North dan True North anda menggunakan perisian Autodesk Revit. Project

Engineering

Fungsi ‘Baffle’ dalam Heat Exchanger

Panel berbentuk bulat dan ada lubang2 seperti dalam gambar diatas dipanggil Baffle. Baffle biasanya dipasang dalam dinding tangki ataupun process vessel. Selain didapati dalam tangki