Pengenalan Kepada Oil & Gas: Upstream, Midstream & Downstream

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Salam dan Apa Khabar semua. Blog kali ni nak share tentang 3 sektor dalam industri minyak dan gas iaitu Upstream, Midstream dan Downstream.

UPSTREAM

Sektor upstream dalam industri minyak dan gas merujuk kepada aktiviti exploration dan production minyak mentah dan gas asli.

Exploration bermaksud mengumpul maklumat atau data menggunakan geologic survey atau lain2 untuk mencari tempat pengumpulan minyak dan gas asli bawah tanah.

Production bermaksud setelah penggalian telaga minyak dan production platform siap, kepala telaga (wellhead) sudah boleh dibuka untuk membawa naik minyak dan gas asli dari bawah tanah ke atas permukaan/platform.

MIDSTREAM

Sektor Midstream merujuk kepada transportation atau pengangkutan minyak dan gas asli sebelum diproses menjadi produk kegunaan seharian.

Contohnya seperti pipelines, pumping stations, tank trucks, rail tank dan transcontinental tankers.

DOWNSTREAM

Sektor terakhir dalam oil & gas adalah Downstream. Disini minyak mentah dan gas asli diproses menjadi ribuan jenis produk2 untuk kegunaan penduduk dunia seharian.

Antara produk2 hasil pemprosesan minyak dan gas asli adalah seperti gasoline (minyak kereta korang), diesel, kerosene, jet fuels, heating oils dan asphalt yang digunakan untuk buat jalanraya.

Produk2 lain hasil daripada long-chain hydrocarbon adalah seperti getah sintetik, baja, pengawet, bekas2 dan plastik2.

Jadi kesimpulannya banyak sumbangan industri oil & gas ni bukan sekadar kepada pendapatan negara kasar, tetapi kepada peluang pekerjaan, bisnes dan juga kegunaan seharian.

Nazmi Ismail – Graduate Engineer BEM: Petroleum & AutoCAD Trainer

Berminat nak belajar Online Course AutoCAD 2D, AutoCAD 3D dan Basic Inventor Modeling? Jom klik link dibawah ya 👇👇

More To Explore

Uncategorized

Positive Displacement Pump & Dynamic Pump

Pam adalah sejenis peralatan mekanikal yang digunakan untuk menggerakkan cecair dari satu titik ke titik yang lain dalam sistem paip. Dengan cara meningkatkan tenaga mekanikal

Engineering

3 Minyak Mentah Kualiti Terbaik Di Dunia

Pasti ramai yang tak tahu bahawa minyak mentah atau petroleum paling berkualiti di dunia terletak di Malaysia. Tapis Crude yang terletak di Malay Basin iaitu