NF Design & Engineering

Perbezaan Drilling Rig & Production Platform

Share This Post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Salam & Apa Khabar Semua! Blog kali ni saya nak share tentang Perbezaan Drilling Rig dan Production Platform.

Ramai yang apabila sembang pasal Oil & Gas Offshore mesti akan cakap semua struktur2 kat laut tu pelantar minyak kan?

Haa…sebenarnya ada 2 struktur berbeza iaitu Drilling Rig dan Production Platform. Bahasa melayu masing2 dipanggil Pelantar Penggerudian dan Pelantar Pengeluaran.

Okay jom saya nak share sikit beza kedua2nya.

Drilling rig bergerak dari satu lokasi ke satu lokasi untuk menjalankan operasi menggali telaga minyak dan gas, jika tengok ada menara besar dan tinggi, itu adalah drilling tower.

Production platform pula tetap kat satu tempat sahaja, dan anda akan nampak ada api keluar dari flare tower yang membakar atau vent lebihan gas dari production facilities.

Untuk upstream ada 3 fasa iaitu exploration, development dan production, namun biasanya dipanggil E&P. Drilling rig digunakan ketika development of the well manakala production platform digunakan ketika production minyak dan gas.

Nazmi Ismail – Engineer, AutoCAD Trainer

Berminat nak belajar Online Course AutoCAD 2D, AutoCAD 3D dan Basic Inventor Modeling? Jom klik pada link website dibawah 👇👇

More To Explore

Career Development

Welder, Pengenalan dan Skop Kerja

Salam & Apa Khabar Semua! Blog kali ni saya nak share Siapakah Itu Welder dan apa skop2 kerja mereka okay. Welder ni memang selalu jugak

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *