Set Up Project North and True North in Revit

Share This Post

Salam sejahtera semua! Sesi perkongsian untuk Revit tutorial kali ini adalah tentang menetapkan kedudukan Project North dan True North anda menggunakan perisian Autodesk Revit.

Project North atau arah Utara projek adalah tetapan biasa bagi Revit sebagai paksi 90 darjah untuk memudahkan kerja2 pemodelan Projek dalam perisian tersebut.

Project North dalam Revit

Manakala, True North pula adalah arah Utara yang sebenar boleh diperolehi daripada Survey Drawing atau Ordnance Survey Map yang dihasilkan ProjectTeam Surveyor anda di mana ia adalah tunjuk arah yg sebenar di dunia realiti.

True North dalam OS Maps

Jadi, bagaimana untuk anda integrasikan dua2 informasi yang sedia ada ini untuk memulakan kerja2 pemodelan? Supaya dapat memaksimakan penggunaan features dalam Revit. Jom tonton video di bawah untuk tahu cara2nya.

Untuk langganan online course di Website: https://nfdesignengineering.com.my

FB Page: https://www.facebook.com/nfdesignengineering

More To Explore

Engineering

Apa Fungsi Y-Strainer?

Dalam sistem paip, tujuan Strainer dipasang adalah untuk memerangkap pepejal2 dan serpihan2 yang terdapat dalam cecair atau gas.\ Ini kerana pepejal2 atau serpihan2 tersebut boleh

Engineering

Jenis Cooling Tower: Cross Flow vs Counter Flow

Cooling tower ni selalu jumpa kat atas bumbung bangunan seperti hotel, pejabat dan kilang. Berfungsi untuk menyejukkan air yang datang dari chillers dalam bangunan. Seperti