Oil & Gas

Fungsi ‘Baffle’ dalam Heat Exchanger

Panel berbentuk bulat dan ada lubang2 seperti dalam gambar diatas dipanggil Baffle. Baffle biasanya dipasang dalam dinding tangki ataupun process vessel. Selain didapati dalam tangki Heat Exchangers terutamanya Shell & Tube Type, baffle juga didapati dalam static mixers, agitators dan chemical reactors. Fungsi utama baffle dipasang dalam dinding tangki atau process vessel adalah untuk mengurangkan …

Fungsi ‘Baffle’ dalam Heat Exchanger Read More »

Jom Faham Kapal ‘FPSO’ (Floating, Production, Storage, Offloading)

FPSO iaitu Floating, Production, Storage dan Offloading adalah sebuah kapal untuk fasiliti2 penghasilan minyak dan gas di offshore. Ia menempatkan kedua2 peralatan untuk pemprosesan dan penyimpanan bagi ‘hydrocarbons’ yang sudah dikeluarkan dari bawah tanah. Secara asasnya, rekabentuk FPSO adalah berbentuk kapal yang disertakan dengan peralatan pemprosesan di atas dek kapal dan peralatan penyimpanan di bahagian …

Jom Faham Kapal ‘FPSO’ (Floating, Production, Storage, Offloading) Read More »

Platform Minyak ‘Troll A’ Sama Tinggi Dengan Menara Petronas

Platform gas bernama ‘Troll A’ memiliki jumlah ketinggian sebanyak 472 meter, lebih tinggi daripada Menara Petronas, 452 meter. Troll A terletak di North Sea iaitu kawasan perairan berhampiran Norway. Siap didirikan pada tahun 1996. Platform Troll A adalah antara platform offshore yang terbesar dan juga struktur yang paling besar yang pernah digerakkan dari satu lokasi …

Platform Minyak ‘Troll A’ Sama Tinggi Dengan Menara Petronas Read More »

Positive Displacement Pump & Dynamic Pump

Pam adalah sejenis peralatan mekanikal yang digunakan untuk menggerakkan cecair dari satu titik ke titik yang lain dalam sistem paip. Dengan cara meningkatkan tenaga mekanikal pada cecair tersebut. Pam dipanggil sebagai ‘energy absorbing devices’ sebab tenaga dibekalkan padanya supaya ia boleh beroperasi. Pam memberikan tenaga pada cecair untuk meningkatkan tekanan cecair tersebut. Pam dikelaskan kepada …

Positive Displacement Pump & Dynamic Pump Read More »

3 Minyak Mentah Kualiti Terbaik Di Dunia

Pasti ramai yang tak tahu bahawa minyak mentah atau petroleum paling berkualiti di dunia terletak di Malaysia. Tapis Crude yang terletak di Malay Basin iaitu di perairan pantai timur semenanjung merupakan minyak mentah paling berkualiti di dunia. Kualiti minyak mentah secara asasnya diukur berdasarkan kepada: -kandungan sulfur -berat atau API Gravity Semakin rendah kandungan sulfur …

3 Minyak Mentah Kualiti Terbaik Di Dunia Read More »

Beza Oil Refinery Plant dan Petrochemical Plant

Oil Refinery Plant dan Petrochemical Plant berada dalam sektor ‘downstream’ untuk Industri Oil & Gas. Senang cerita dalam Malaysia ni terletak kat darat atau onshore. Oil Refinery Plant dalam bahasa melayu disebut sebagai Loji Penapisan Minyak manakala Petrochemical Plant disebut sebagai Loji Petrokimia. Jom saya nak share tentang perbezaan kedua2 Oil Refinery dan Petrochemical ni …

Beza Oil Refinery Plant dan Petrochemical Plant Read More »

Perbezaan Drilling Rig & Production Platform

Salam & Apa Khabar Semua! Blog kali ni saya nak share tentang Perbezaan Drilling Rig dan Production Platform. Ramai yang apabila sembang pasal Oil & Gas Offshore mesti akan cakap semua struktur2 kat laut tu pelantar minyak kan? Haa…sebenarnya ada 2 struktur berbeza iaitu Drilling Rig dan Production Platform. Bahasa melayu masing2 dipanggil Pelantar Penggerudian …

Perbezaan Drilling Rig & Production Platform Read More »

Proses Menggali dan Menyiapkan Telaga Minyak (Oil Well Drilling & Completion)

Salam & Apa Khabar Semua. Blog kali ni saya nak share tentang step2 penggalian dan menyiapkan telaga minyak (Oil Well). Oil Well digunakan untuk menyalirkan minyak dan gas asli yang terperangkap dalam batuan2 bawah tanah naik ke atas permukaan platform. Proses oil well drilling ni juga termasuk dalam fasa Development untuk upstream oil & gas. …

Proses Menggali dan Menyiapkan Telaga Minyak (Oil Well Drilling & Completion) Read More »